Cei mai malefici oameni de stiinta!
07.06.2015 21:36
De-a lungul timpului, oameni de stiinta dintr-o scoala sau alta au contribuit la aparitia unor inovatii in lumea medicinii, chimiei, fizicii ... Multe dintre aceste "daruri" au fost extrem de folositoare si au deschis drumul catre modernitate. Totusi, exista si un revers al medaliei ... o fata sinistra a acelorasi minti geniale, una care ii poate face sa aduca lumii mai mult rau decat bine..
Urmeaza zece dintre cele mai diabolice minti stiintifice din istorie, o lista creata de Listverse.
10. Paracelsus 1493-1541
Paracelsus (Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim) (n. 11 noiembrie 1493 - d. 24 septembrie 1541) a fost un celebru alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog, filozof elvetian. In particular insa, acesta credea ca poate crea homunculi, mici oameni, care odata creati, nu trebuiau sa depaseasca inaltimea unui picior si care erau potriviti pentru a juca rolul unor slugi eficiente.
9. Dr. J. Robert Oppenheimer 1904-1967
Aflat la conducerea proiectului Manhattan, grupul responsabil pentru crearea si folosirea bombei atomice, Dr. J.Robert Oppenheimer era un stralucit fizician nuclear.
In acelasi timp, era si un inflacarat sustinator al comunismului. Desi s-a declarat a fi oripilat de rezultatul muncii echipei pe care o conducea, un coleg de echipa a dezmintit la scurt timp spusele acestuia, afirmand ca Oppenheimer participa continuu si intens la proiect, calitatea sa fiind ca stia sa insufle oamenilor increderea in ceea ce fac, creand o atmosfera unica de entuziasm.
8. Alfred Nobel 1833-1897
Prin descoperirea rolului nitroglicerinei in crearea dinamitei, Nobel a dat lumii primul explozibil mortal produs in masa. Omorandu-i mai intai fratele, Emil, precum si pe altii, intr-un accident la o uzina, bilantul viitor al mortilor in urma folosirii dinamitei insumeaza sute de mii de persoane. Poate pentru a-si "spala pacatele" si-a folosit ulteorior averea pentru a infiinta premiul Nobel.
7. Trofim Lysenko
Desi experimentele sale nu au avut ca rezultat numeroase decese, Lysenko apare pe aceasta lista din cauza lipsei sale de onestitate fata de domeniul stiintei, care a lasat in cercetarea din Uniunea Sovietica in urma cu cateva decenii fata de restul lumii. Lysenko a fost directorul Institutului de Genetica, fiind specializat in cercetarea agricola. Obiceiul lui Lysenko era sa raporteze doar succesele. Rezultatele sale se bazau pe esantioane mici, inregistrari eronate si lipsa totala a unor grupuri de control.
6. Dr. Jack Kevorkian 1928
Kevorkian a devenit cunoscut dupa ce a militat pentru dreptul unui pacient de a beneficia de o moarte asistata. El a dezvaluit ca ar fi "ajutat" cel putin 130 de pacienti sa-si gaseasca sfarsitul.
A fost intemnitat in 1999 si a stat in inchisoare 8 ani din cei 10 pana la 25 pe care ii primise dupa ce a otravit in 1998 un pacient de 52 de ani din Michigan.
5. Membrii studiului Tuskegee
Timp de 40 de ani, intre 1932 si 1972, Departamentul de Sanatate Publica al Statelor Unite (PHS) a condus un experiment pe 399 de barbati de culoare (dintre care cei mai multi forte saraci si needucati), care sufereau de sifilis, in faza terminala.
Obiectivul studiului era sa stranga mai multe informatii despre cursul bolii, in cazul in care aceasta nu este tratata. Cercetatorii si-au dat seama ca vor obtine mai multe date utile din autopsii si atunci au facut eforturi mari pentru ca subiectii studiului sa nu se trateze in alta parte.
Programul a fost oprit in 1972 si ar fi putut fi considerat usor drept un caz de rasisim in randul unei institutii publice, daca aceia care au gazduit studiul nu ar fi fost o universitate pentru persane de culoare, iar multi dintre cercetatori erau ei insisi afro-americani.
4. Johann Konrad Dippel 1673-1734
Dippel s-a nascut in Castelul Frankenstein si desi era un doctor stralucit a ramas in istorie in urma numeroaselor vivisectii pe care le-a facut. Desi natura experimentelor sale face obiectul unor numeroase speculatii, se spune ca ar fi incercat chiar sa transfere sufletul unui cadavru in altul.
In urma experimentelor sale a descoperit o nuanta de vopsea albastra, Albastru de Prusia, cu un cost de productie foarte scazut. Anterior, crearea nuantelor de albastru era foarte costisitoare.
3. Dr. Sigmund Rascher 1909-1945
Raccer a folosit lagarul de concentrare de la Dachau pentru studii asupra malariei, teste pentru medicamente, studii asupra hipotermiei. In studiul hipotermiei, 300 de subiecti (dintre care o treime au pierit) au fost obligati sa stea in frig, la altitudini inalte.
Tot aici, a dezvoltat capsulele de cianura, care puteau fi usor inghitite, intentionat sau accidental. In mod ironic, acesta avea sa fie modul ales de prietenii sai apropiati, Hermann Goring si Heinrich Himmler, pentru a se sinucide.
2. Dr. Joseph Mengele 1911-1979
Cunoscut drept "Ingerul Mortii", Mengele a castigat notorietate dupa ce a devenit unul dintre doctorii SS care supravegheau selectia prizonierilor din lagarele de concentrare, alegand cine trebuia sa fie ucis, cine era apt pentru munca si cine putea fi folosit drept cobai.
1. Shiro Ishii 1892-1959
Ishii a fost un microbiologist si locotenent-general al Unitatii 731, o unitate de razboi biologic a Armatei Imperiale Japoneze in timpul celui de-al Doilea Razboi Sino-Japonez.
Printre atrocitatile comise incepand cu 1936 se numara: vivisectii (incluzand femei insarcinate, ai caror copii erau chiar ai doctorilor), amputarea unor membre ale prizonierilor si atasarea lor la alte parti ale corpului, inghetarea unor membre si studierea cangrenelor netratate, folosirea oamenilor drept tinte pentru grenade si aruncatoare de flacari.
Au fost initiate si cercetari in privinta efectelor bolilor venerice netratate, iar pentru asta, prizonierii, atat femei cat si barbati erau violati pentru a fi infectati cu sifilis si gonoree.
La sfarsitul razboiului, autoritatile americane de ocupatie i-au garantat doctorului Ishii imunitatea in schimbul rezultatelor studiilor sale. Prin urmare, acesta nu a petrecut nici o zi din viata in inchisoare, permitandu-i-se sa isi continue studiile intr-un alt laborator. A murit la varsta de 67 de ani din cauza unui cancer la gat.