Cele ma vechi specii de animale de pe Pamant!

In prezent, pe Pamant exista numeroase specii de animale nedescoperite inca, dar se sesizeaza ca ele traiesc in adancurile oceanelor sau sub pamant. Cateva specii, vechi de milioane de ani, au fost insa gasite de oameni care exploateaza atat mediul acvatic cat si cel subterestru:

Iata care sunt acestea:
 
Rechinul Goblin – varsta – 118 milioane de ani
Rechinul Goblin este o specie de rechin abisal si este una dintre cele mai infricosatoare animale din lumea acvatica. Din fericire pentru noi, rechinul Goblin traieste in pe fundul oceanului si foarte rar se incumeta sa-si paraseasca habitatul. Tocmai din acest motiv, oamenii au vazut acest rechin de foarte putine ori, desi cutreiera ocenele de peste 100 de milioane de ani. In 2007, un rechin Goblin a fost prins viu pentru prima oara in Japonia, insa a murit in cateva zile. Totusi, oamenii de stiinta au reusit sa examineze specimenul si au aflat mai multe lucruri despre aceasta fosila vie.
 
 
“Furnica de pe Marte” – varsta – 120 de milioane de ani
Singura creatura terestra din acest top, “Furnica de pe Marte” este probabil una dintre primele descendente ale furnicilor din ziua de astazi. Martialis heureka nu a reprezentat doar descoperirea unei noi specii de furnica, ci si un gen cu totul nou si o noua subfamilie, una primitiva, preistorica, una care a existat acum 120 de milioane de ani, la inceputul evolutiei furnicilor. Pana in prezent oamenii de stiinta au descoperit un singur exemplar din aceasta specie, in resturile de vegetatie moarta de pe solul padurii amazoniene din zona Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuaria din Brazilia.
 
Rechinul gulerat – varsta – 150 de milioane de ani
Rechinul gulerat reprezinta cea mai veche specie de rechin care inca exista. Acesta a avut onoarea sa fie si in topul celor mai “badass” creaturi, publicat acum ceva timp (link). Datorita varstei inaintate, rechinul gulerat este mai putin evoluat decat rudele sale “moderne”, corpul sau aratand ca o combinatie de rechin si tipar. La fel ca rechinul Goblin, rechinul gulerat este o specie abisala, traind pe fundul oceanului si, desi sunt capturati uneori din greseala, sunt vazuti foarte rar de oameni.
 
Sturionul – varsta – 200 de milioane de ani
Sturionul este de fapt un termen generic pentru mai multe specii care au existat in ultimii 200 de milioane de ani (morun, nisetru, pastruga, cega, sip, viza, caluga etc). Insa, in ciuda varstei si rezistentei, aproape toate speciile de sturion sunt amenintate cu disparitia datorita celui mai mare pradator al ei: omul. Sturionii sunt prinsi pentru icrele lor, din care se face caviar. Veste buna este ca sturionul este capabil sa depuna milioane de icre. Veste proasta este ca oamenii le tot mananca.
 
Crevetele potcoava – varsta – 200 de milioane de ani
Cea mai veche specie de crevete. Acesta a scapat neatins de evolutie si nu s-a schimbat deloc in ultimii 200 de milioane de ani. Stim asta deoarece fosilele gasite de arheologi arata identic cu crevetii potcoava care inoata in ocenele lumii in prezent.
 
 
Crevetele mormoloc – varsta – 220 de milioane de ani
Chiar daca aceasta specie cutreiera pamantul de peste 200 de milioane de ani, este clasificata ca fiind pe cale de disparitie. Isi va incheia oare existenta inainte de generatia actuala de oameni? Poate ca nu. In 2010, oamenii de stiinta au descoperit o trasatura unica ce ofera acestor creaturi o sansa la supravietuire. Se pare ca ouale lor pot sta uscate si latente pentru perioade foarte lungi de timp, si pot “invia” cand sunt rehidratate.
 
Lampetra – varsta – 360 de milioane de ani
Lampetra, cunoscuta si sub numele de petromizon, chiscar, hadina sau sugaci, este un peste-parazit asemanator cu tiparul. Acest sugaci are o gura circulara dotata cu zeci de dinti ascutiti, folositi sa strapunge solzii pestilor pentru a le suge sangele. Acest vampir maritim inoata in apele Pamantului inca din Paleozoic. In 2006, oamenii de stiinta au studiat o fosila veche de 360 de milioane de ani si au descoperit ca era, in esenta, la fel ca lampetrele din ziua de azi.
 
Celacantul – varsta – 360 de milioane de ani
Celacantul a fost considerat un animal disparut. Disparut de milioane de ani chiar. Asta pana in 1938, cand am gasit unul. De atunci oamenii de stiinta au studiat acest peste, extrem de rar si pe cale de disparitie, cu mare interes deoarece acesta este foarte asemanator cu pestii din care au evoluat primele vertebrate terestre. Este unul dintre putinele specii de animale, si singura care inca mai exista, care ne poate ajuta sa intelegem modul in care a evoluat…ei bine, cam orice animal.
 
Crabul potcoava – varsta – 445 milioane de ani
Crabii potcoava sunt printre cele mai cunoscute specii de “fosile vii”, care au ramas practic neschimbati de o uimitoare perioada de 445 de milioane de ani. In 2008, oamenii de stiinta canadieni au descoperit o fosila din acea perioada, cu toate ca stiam deja ca aceasta specie este una dintre cele mai vechi de pe pamant. Insa, noutatea a constat in faptul ca aceasta fosila a dovedit ca specia este cu 100 de ani mai veche decat se credea anterior.
 
Nautilul – varsta – 500 de milioane de ani
Jumatate de milion de ani. De atata vreme nautilul traieste pe Pamant, supravietuind tuturor extinctiilor ce a resetat viata pe pamant de-a lungul evolutiei. Insa, acest batran cefalopod este amenintat cu disparitia. De ce? Datorita omului. Se pare ca ne plac foarte mult cochiliile spiralate si le folosim pentru decor. Le “vanam” excesiv, astfel incat, in locurile unde se prindeau sute sau mii pe zi, acum se prind doar unul sau doi.
 
Meduza – varsta – 505 milioane de ani
In timp ce ne apropriem de finalul topului, observam ca animele devin din ce in ce mai primitive. Asta datorita faptuli ca acum vorbim despre o perioada in istoria evolutiei in care animalele terestre nu existau deloc. Dar meduzele existau, chiar si acum peste jumatate de milion de ani. In 2007, cercetatorii de la Universitatea din Kansas au descoperit noi fosile de meduza, vechi de 505 milioane de ani, cu 200 de milioane de ani mai “tinere” decat stiam anterior. Asadar, nu este exclusa posibilitatea unor noi fosile care sa ne surprinda din nou cu longevitatea lor.
 
 
Spongierii – varsta – 760 de milioane de ani
Nu ne este limpede care este varsta reala a spongierilor, dar stim ca sunt destul de batrani incat sa fie considerati cele mai vechi creaturi de pe Pamant, in afara microorganismelor. Cea mai veche fosila a unui burete de mare a fost descoperita anul trecut si dateaza de acum 760 de milioane de ani. Aceasta a batut cu 25 de milioane de ani recordul unei alte fosile, descoperite in 2009. Asta ne face sa credem ca vom gasi fosile si mai vechi, insa un lucru este sigur: gasirea unei alte specii mai vechi decat spongierii este improbabila, deoarece aceste organisme simple par sa fie stramosii unor forme mult mai complicate de viata, inclusiv a primelor animale multicelulare.