Minunatiile naturii

Copacii cocon

In urma inundatiilor din anul 2010 din Pakistan, copacii au devenit cocon in panze de paianjen. Oamenii spun ca totul a inceput cand milioane de paienjeni s-au urcat in copaci pentru a nu fi luati de ape. Nimeni nu a mai vazut pana acum asa ceva, este un fenomen unic in lume. 

Ape "de sange"

In anul 1911, geologii au descoperit Cascada de sange din Antarctica. De-a lungul anilor, cercetatorii s-au intrebat de unde provine culoarea rosie, asa ca ei au formulat mai multe ipoteze. De curand s-a ajuns la concluzia ca acea culoare rosie a apei este din cauza bacteriilor si oxidului rosu de fier ce se afla sub ghetar inca de acum 2 milioane de ani. Astfel de fenomene, cu rauri si ape rosii s-au mai intamplat de-a lungul timpului, cauzate de schimbari produse la nivelul biologic al apei, prin concentratii marite ale anumitor alge, asa cum s-a intamplat in Australia, cand tarmul plajei Bondi a fost scaldat de valuri rosii ca sangele.

Lacuri roz

Mama natura este incredibila! Ai vazut vreodata un lac roz? Ei bine, trebuie sa stii ca el exista. Se numeste Lacul Hillier, se afla in Australia si are doar 600 de metri. Inca nu se cunoaste motivul pentru care apa are aceasta culoare deosebita, insa cercetatorii cred ca rozul provine de la concentratia scazuta de heliobacterii din apa.

Poarta catre Iad

In anul 1971, geologii au descoperit in Turkmenistan asa numita Poarta catre Iad. Poate parea infricosator, insa acolo este , de fapt, o pestera plina cu gaz natural. Cand cercetatorii au inceput forarile, terenul de sub platfoma de foraj s-a prabusit, lasand in urma o gaura cu diametrul de 70 de metri. Oamenii au dat foc acelei zone crezand ca tot combustibilul se va consuma in cateva zile, dar gazul natural arde si in zilele noastre.

Paduri si sate scufundate

Lacul Kaindy s-a format in anul 1911 in urma unui cutremur puternic ce a declansat o alunecare masiva de teren. S-a format un baraj natural, iar in timp ploaia a umplut valea creandu-se astfel lacul. Va vine sa credeti sau nu, Lacul Kaindy masoara aproximativ 400 de metri lungime, iar adancimea lui este in unele locuri chiar si de 30 de metri.

Bulele de aer inghetate

In Canada se afla un lac uimitor, lacul Abraham, ce a fost creat in anul 1972. Pe fundul apei se afla plante uimitoare ce elibereaza gaz metan. Odata ce gazul ajunge suficient de aproape de suprafata mai rece a lacului, el ingheata imediat. Este un loc minunat in care privelistea iti taie rasuflarea. Gheata de la suprafata lacului are aproape 13 cm grosime, dar chiar si asa este cu adevarat o aventura psihica dificila sa pasesti pe suprafata ei, nefiind acoperita de zapada si oferind sub picioare un peisaj cu adevarat spectaculos.

Deserturi bizare

In California exista una dintre cele mai bizare vai desertice din lume, "Death Valley" - Valea Mortii, care se afla la mai bine de 86 de metri sub nivelul marii si acopera o suprafata de 7.800 de metri patrati. Un fenomen ciudat se intampla pe suprafata ei: roci uriase care "calatoresc". Nimeni nu le vede miscandu-se, insa, impinse de fenomenele naturii, ele lasa in urma lor semnele deplasarii, ajungand la distante si de 200 de metri de punctul de origine.  

Raul Dragonului Albastru

In Portugalia exista un rau ciudat in forma de dragon ce poarta numele de Odeleite sau Raul Dragonului Albastru. Poate ca multi se gandesc ca imaginea a fost retusata cu unele programe pe calculator, insa nu este deloc asa. Raul are o culoare albastra si o forma asemanatoare cu cea a unui dragon.

Vulcanii Noroiosi 

Vulcanii noroiosi din Berca, judetul Buzau, sunt, de fapt, doua platouri unice, formatiuni create de gazele naturale. Gazele vin de la la o adancime de 3000 de metri si trec printr-un sol argilos amestecat cu apa din panza freatica. In traseul lor, gazele sunt atat de puternice incat imping spre suprafata argila amestecata cu apa, formand structuri asemanatoare unor vulcani. 

Coloanele de lumina

Uneori pe cerul din Idaho apare ceva ciudat, dar foarte simplu de inteles. Toata lumea cunoaste explicatia stiintifica a acestui fenomen straniu in care coloane de lumina apar dintr-o data si fac parca legatura intre pamant si cer. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acest efect se datoreaza cristalelor de gheata care plutesc prea aproape de pamant, iar acest lucru face ca lumina sa se propage in coloane verticale.