Misterele tehnologiei

Un calculator a venit cu o noua teorie stiintifica pe cont propriu, fara interventie umana.

Este prima data cand se intampla ca un computer sa vina cu o proprie teorie stiintifica - aplicatiile viitoare sunt, practic, nelimitate.

Teoria in cauza incearca sa rezolve una dintre cele mai mari mistere din biologie - cum viermii lati care sunt taiati se regenereaza in noi organisme, scriu cei de la Popular Mechanics.

Calculatorul a avut nevoie de 3 zile, timp in care a prezis, simulat si a evaluat diferite explicatii, pana cand a venit cu nucleul unei retele genetice care explica modul in care a avut loc regenerarea viermilor.

Studiul efectuat de cercetatorii Michael Levin si Daniel Lobo a fost publicat in Popular Mechanics saptamana aceasta. Levin si Lobo sustin cu tarie ca ceea ce au programat calculatorul sa faca "nu erau doar statistici si calcule. Inventia modelelor care explica ceea ce face natura este cel mai creativ lucru pe care il pot face oamenii de stiinta.. aceasta este inima si sufletul intreprinderii stiintifice. Niciunul dintre noi nu ar fi putut veni cu acest model - noi am esuat timp de un secol" spune Levin in studiu.

Cei doi cred ca aceasta abordare poate fi folosita pentru a crea teorii in toate aspectele biologiei, inclusiv procesul metastazei canceroase.

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au programat un calculator sa prezica aleatoriu cum genele unui vierme formeaza o retea capabila de regenerare, inainte sa evalueze aceste predictii prin simulare.

 

Orice om ar putea sa aiba o vedere ca in filmele cu super-eroi - de 3 ori mai buna!

Un optometrist de la British Columbia este sigur ca a inventat 'Sfantul Graal' pentru lentilele care corecteaza vederea - un device care permite "o vedere de 3 ori mai buna decat cea perfecta" fara sa fie nevoie sa porti lentile de contact sau ochelari! Iar metoda ar functiona pentru tot restul vietii.

Dr Garth Webb este fondatorul si CEO-ul Ocumetics Technology Corp, o companie care incearca sa elimine ochelarii si lentilele de contact pentru totdeauna. Webb si echipa sa de cercetatori au creat "Ocumetics Bionic Lens", acesta fiind produsul a 8 ani de cercetari si 3 milioane de fonduri investite.

Ocumetics Bionic Lens arata precum un buton mic, insa Webb crede ca are puterea de a revolutiona ochiul asa cum il stim. "Vederea perfecta ar trebui sa fie un drept al omului" le-a spus Webb celor de la CBC News. Conform site-ului companiei, Ocumetics Bionic Lens este implantat in ochi intr-o procedura care dureaza 8 minute si este "lipsita de orice durere". Procedura este similara cu operatia de cataracta, unde o lentila din ochi este scoasa si inlocuita cu una artificiala. Este o operatie ce nu necesita anestezic sau internare.

Lentila bionica este infasurata cu un taco si plasata in ochi folosind o seringa ce contine solutie salina. Apoi, in aproximativ 10 secunde, lentila bionica se intinde peste ochi si vederea este "corectata imediata".

"Daca abia poti vedea ceasul de la 3 metri distanta, dupa ce este implantata lentila bionica, il vei putea vedea de la 9 metri distanta" spune Webb.

Webb spune ca lentilele bionice ofera o vedere de 3 ori mai buna decat cea a unei persoane normale ce nu are nevoie de ochelari, acest lucru fiind masurat conform tabelului lui Snellen pentru acuratetea vizuala.

Nu este clar cum functioneaza aceasta tehnologie, insa Webb le-a spus celor de la Bussiness Insider ca lentilele bionice sunt perfect sigure si nu vor cauza nicio schimbare biofizica a ochiului. Exista si alte beneficii - oricine ar avea implantata chirugical lentila bionica nu ar mai avea niciodata cataracta, din moment ce lentilele naturale ale ochiului, cele care se degradeaza cu timpul, ar fi inlocuite cu cele artificiale. Iar aceasta operatie este mai sigura decat cea cu laser, ceea ce implica arderea tesutului corneei si duce la alte probleme pecum condusul noaptea. Solutia lui Webb nu are aceste probleme - calitatea vizuala va fi mereu perfecta si nu se va deteriora in timp.

Webb a prezentat lentilele bionice in fata a 14 oftalmologi de renume din lume in luna aprilie in timpul unei conferinte anuale dedicata cataractei si operatiei refractive. El spune ca oftalmologii au fost immpresionati si unii s-au oferit sa asiste la teste clinice in viitor.

Lentilele bionice vor fi testate mai intai pe animale si apoi pe persoane fara vaz inainte ca Webb sa ceara aprobare conform regulamentului in Canada si alte tari.

Primele lentile bionice ar putea fi disponibile din 2017, dar va fi o optiune numai pentru persoanele peste 25 de ani din moment ce structura ochiului nu este formata integral pana la acea varsta.

 

STUDIU: O legătură directă între creier şi sistemul imunitar, descoperită de medicii americani.
 
Specialiştii americani în ştiinţe neuronale au descoperit o legătură directă între creier şi sistemul imunitar, necunoscută până la acest studiu, care ar putea fi utilizată cu succes în tratarea unor maladii grave, precum Alzheimer, scleroză în plăci şi autism, informează huffingtonpost.com.
 
Descoperirea a reprezentat o mare surpriză pentru profesorul Kevin Lee, directorul departamentului de ştiinţe neuronale de la Universitatea Virginia din Statele Unite.
 
"Atunci când colegii mi-au arătat prima dată rezultatele preliminare, am spus o singură propoziţie «Vor trebui să modifice manualele de anatomie»", a declarat profesorul american, într-o conferinţă de presă organizată în această săptămână.
 
Coordonatorul studiului, Jonathan Kipnis, profesor la Centrul de Imunologie Cerebrală de la Universitatea Virginia, este de aceeaşi părere.
"Atunci când am descoperit capilare limfatice în creier, am fost extrem de surprinşi, pentru că, potrivit manualelor de anatomie, aceste vase nu ar trebui să existe acolo", a declarat profesorul american.
 
Studiile precedente au afirmat în mod constant faptul că nu există o legătură directă între creier şi sistemul limfatic, însă noua cercetare ştiinţifică, publicată în revista Nature, a alcătuit un model computerizat al sistemului limfatic din organismul uman care include şi creierul.
 
Deşi nu face parte din sistemul imunitar, acest sistem de capilare transportă limfa, un lichid incolor bogat în celule albe, care contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Sistemul limfatic este conectat cu toate celelalte sisteme din organism, iar cercetătorii credeau că el se opreşte la baza craniului.
 
Oamenii de ştiinţă au remarcat însă ceva neobişnuit atunci când analizau la microscop pelicule pe care erau expuse membrane extrase din creierele unor şoareci. Ei au descoperit astfel o serie de vase limfatice, care nu au mai fost niciodată observate anterior, aflate mai sus de baza craniului.
 
Profesorul Jonathan Kipnis spune că aceste vase nu au fost observate în trecut deoarece sunt "bine ascunse" în spatele unui vas de sânge major, într-o regiune cerebrală dificil de analizat de oamenii de ştiinţă.
 
Deşi observarea lor a fost realizată pe şoareci, cercetătorii americani consideră că aceste structuri anatomice există şi la oameni.
 
Savanţii din Statele Unite sunt de părere că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitor în tratarea unor afecţiuni neuronale grave, precum maladia Alzheimer, scleroza în plăci şi autism.