OIMIAKON-SATUL DE GHEATA

Haideti sa facem cunostinta cu cel mai friguros loc de pe Pamant. Cu siguranta nu vreti sa locuiti intr-un asemenea loc.
 
OIMIAKON  este un sat  în Oymyakonsky Ulus din Republica Sakha, Rusia, situat de-a lungul râului Indighirka, la 30 km nord-vest de Tomtor pe Autostrada Kolyma.
Cu un climat subarctic extrem, Oimiakon este cunoscut ca unul dintre candidații pentru polul frigului din nord. La data de 06 februarie 1933, o temperatură de -67.7 °C a fost înregistrată acolo. Aceasta este cea mai joasă temperatură înregistrată pentru orice loc locuit permanent de pe Pământ. 
Este de asemenea cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera de Nord. Doar Antarctica a înregistrat temperaturi oficiale mai mici, cea mai mică fiind de -89.2 °C, în apropiere de stația rusă Vostok.
În Oymyakon trăiesc aproximativ 500 de persoane și a fost, timp de 10 ani (1920-1930), o escală pentru păstorii de reni care își adăpau turmele la izvor termal din oraș. În mod ironic, chiar numele localității, Oymyakon, înseamnă de fapt "apa care nu îngeață niciodată", datorită izvorului cu apă fierbinte din apropiere. 

 
În cele mai multe case din Oymyakon încă ard cărbuni și lemne pentru încălzire, dar locuitorii se bucură și de câteva facilități moderne. Nu crește nimic acolo, iar oamenii mănâncă carne de ren și de cal. Un singur magazin asigură necesitățile orașului, iar localnicii se îndeletnicesc cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul la copcă. 
Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție se datorează faptului că laptele animalelor conține o cantitate impresionantă de micronutrienti". 
Localnicii sunt căliți de vreme și, spre deosebire de alte țări, în cazul în care se produce o furtună de zăpada sau ninge în cantități considerabile, scoala din Oymyakon își suspendă cursurile numai în cazul în care temperaturile scad sub minus 52 grade Celsius.
 
Satul este situat la o latitudine de 750 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce înseamnă că durata unei zile variază de la 3 ore, în decembrie, la 21 de ore în timpul verii.

 
In acest moment, temperatura in acest sat este urmatoarea.