Stiai ca...?! (despre Terra)

  

 

                         Desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).
apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.
mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.
aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/an.
Cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.
corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa.
oamenii grasi au mai putina apa in organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual)? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor.
corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.
 
Unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.
in medie, un om are nevoie de 2.5 litri apa pe zi? Aceasta cantitate variaza in functie de activitatea fizica, pozitionarea geografica, clima etc. Specialistii recomanda sa consumam apa la o temperatura medie de 5 grade C.
cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.
apa imbuteliata reprezinta una din cele mai mari afaceri existente in domeniul alimentar? Piata apelor imbuteliate insumeaza, in prezent, peste 20 miliarde de dolari si este impartita intre cateva mii de societati in intreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piata), detinut de Nestle si Danone cu 15% din piata.
95% dintr-o rosie este apa?
In mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totusi, apa pe care o bem noi prezinta aceste insusiri datorita diferitilor factori cu care intra in contact (roci, substante de purificare, poluare etc).
clorina se foloseste este folosita de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei? 50 ml de clorina sunt suficienti pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apa.
peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.

 
Cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.
exista 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, in general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur? Pentru masurarea intensitatii se foloseste scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificata, in timp ce pentru masurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) si Moment Magnitude-MM (din 1979).
scara Mercalli masoara intensitatea unui cutremur asa cum a fost el perceput de catre oameni sau din perspectiva distrugerilor cauzate asupra cladirilor si infrastructurii si nu magnitudinea acestuia? Astfel, doua cutremure cu aceeasi magnitudine (masurate in Richter sau MM) pot avea valori diferite pe scara Mercalli din cauza tipului de teren, straturilor solului distanta fata de epicentru etc.
exista X niveluri pe scara Mercalli originala si XII pe scara Mercalii Modificata (cea folosita in prezent)? Astfel, nivelul I arata ca evenimentul seismic nu a fost resimtit in timp ce nivelul XII indica distrugerea totala (unul din cele mai spectaculoase si socante efecte vizuale care se pot intampla in timpul unui cutremur cu intensitatea XII Mercalli este miscarea solului in valuri). De asemenea, numerotarea pe scara Mercalli, a intensitatii, se face folosind cifre romane in timp ce pentru scarile care masoara magnitudinea, Richer si MM, se folosesc cifre arabe.
Scara Richter se foloseste pentru masurarea si raportarea cutremurelor de magnitudine medie in timp ce pentru cutremurele mari se foloseste Scara Moment Magnitude? De regula, cutremurele cu magnitudinea mai mica de 3 se masoara folosind scari mai putin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea intre 3 si 7 se foloseste Scara Richter iar pentru cele peste 7 grade se foloseste Scara Moment Magnitude.
pe glob sunt folosite in mod uzual nu mai putin de 5 scari care masoara intensitatea, in functie de regiunea si tara la care ne referim? In USA se foloseste Scara Mercalli Modificata, in Europa se utilizeaza Scara Macroseismica Europeana, in Japonia Scara Shindo iar in India, Israel, Rusia si statele CIS se foloseste Scara MSK-64.
prima scara care masura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusa spre sfarsitul secolului XIX? Ea a fost inlocuita in 1902 de Scara Mercalli, in prima ei forma, insa unele tari, cum este Filipine, inca mai folosesc Scara Rossi-Forel.
s-a calculat statistic ca, in medie, pe an, se produc la nivel planetar 17 cutremure mari (magnitudine intre 7 si 7.9) si un singur cutremur foarte mare (magnitudine peste 9 grade?) Numarul cutremurelor de magnitudine foarte mica si mica (intre 2 si 3.9 grade) este de aproximativ 1.430.000, dintre care nu mai putin de 1.300.000 sunt mai mici de 2.9 grade.
in ultimii 10 ani, din 2000 pana in 2009, anul 2007 a cunoscut nu mai putin de 4 cutremure de peste 8 grade in timp ce 2002 si in 2008 nu s-a inregistrat nici unul? In ordine cronologia, acestea au fost: Insulele Kurile – 13 ianuarie – 8.1 grade, Insulele Solomon – 1 aprilie – 8.1 grade, Coasta Centrala a statului Peru – 15 august – 8 grade si Sudul Sumatrei, Indonezia – 12 septembrie – 8.5 grade.
cel mai catastrofal cutremur, ca numar de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 in Shaanxi, China? Victimele estimate ale acestui cutremur sunt in numar de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot in China, insa de data aceasta in Tangshan, are un numar estimat de 655.000 de victime, de aproximativ de 3 ori mai mare decat cele 255.000 de victime raportate oficial.
 
Zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).
zapada este foarte benefica in agricultura? Stratul de omat protejeaza culturile de temperaturile scazute ale iernii iar topirea acestuia la inceputul primaverii asigura un nivel optim de apa.
cel mai mare Palat de Gheata din lume este construit anual in Kemi, Finlanda? Acesta are un hotel, o capela, restaurant precum si spatii de joaca pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turistii dorm in saci de dormit speciali, din lana.
uneori zapada poate fi rosie, portocalie sau galbena? Aceste fenomene sunt foarte rare si sunt cauzate de contaminarea zapezii cu praf, nisip sau alte reziduuri. In 2007, in Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii importante de zapda portocalie.

 
Dintre toate animalele domesticite, porumbelul voiajor are cel mai bun simt al orientarii? el poate reagasi locul de unde a plecat chiar si de la 2000 km!
Atunci cand sunt bolnavi, porumbeilor nu le place sa faca baie?
In credinta populara, porumbelul simbolizeaza pacea interioara, armonia si impacarea? porumbelul apare de multe ori intruchipat in texte si imagini religioase si este expresia Sfantului Duh. de asemenea, expresia “bird of peace” din limba engleza este o metafora insemnand porumbel.
durata medie de viata a porumbeilor este de 10 ani (in cazul in care traiesc in salbaticie) si de 25 de ani (cei domesticiti, folositi de obicei in scopuri sportive)?
Porumbeii traiesc, de obicei, toata viata cu acelasi partener? ei intra, astfel, in categoria animalelor monogame.

 
Dinozaurii terestri au disparut acum 65 de milioane de ani? Disparitia dinozaurilor se datoreaza, conform celor majoritatii opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marcheaza sfarsitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) si inceputul erei Neozoice (sau Cenozoice).
Pasarile sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente? Conform unor anumite voci din lumea stiintifica, si crocodilii apartin tot clasei dinozaurilor.
Denumirea de “dinozauri” a fost propusa in 1842 de paleontologul englez Richard Owen? Cuvantul provine din limba greaca si inseamna “reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.
Aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt inca neidentificate?
fosile de dinozauri s-au descoperit pe toate continentele?
cei mai grei dinozauri cunoscuti apartin speciei Brachiosaurus brancai ? Dupa estimarile specialistilor, pe baza unui schelet descoperit la inceputul anilor 1900 in Tanzania, aceste mamifere cantareau intre 30 si 60 de mii de kilograme.
Cele mai lungi fosile descoperite apartin speciei Diplodocus? Acestea masoara 27 de metri si au fost descoperite in Wyoming, Statele Unite.
Cei mai inalti dinozauri ar fi putut privi prin geamul dormitorului dvs. situat la etajul 6? Sauroposeidon este numele acestui urias dar prezumtiile asupra inaltimii lui se bazeaza doar pe fragmente de fosile desoperite si nu pe un intreg.
biologul englez H.G. Seeley a impartit dinozaurii in doua categorii (Ornithischia si Saurischia), dupa forma oaselor centurii pelviene? Primii aveau oasele pubiene asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce la ultimii se apropiau mai mult cu cele ale reptilelor. Totodata, dinozaurii din categoria Ornithischia sunt in totalitate ierbivori iar cei din Saurischia pot fi atat ierbivori (subcategoria Sauropodomorpha) cat si carnivori (subcategoria Theropoda).
In latina, celebrul nume Tyrannosaurus inseamna “soparla tiran/despot”? Aceasta se datoreaza dimensiunilor impunatoare si comportamentului acestor carnivore. 
 
 
Contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane (Ripley’s Believe It or Not!).
termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortiicatii construite de-a lungul a catorva sute de ani? Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.
zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.
primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce? Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang., de-a lungul unei perioade de 12 ani.