TRAGEDIE SAU FILM SF ?! UN ASTEROID LOVESTE PAMANTUL IN TOAMNA! --PLUS ALTE TEORII CARE ANUNTA SFARSITUL--

Intai sa ne familiarizam cu acest aspect. Ce inseamna un asteroid si cat de mare este acesta.
 
Asteroizii, numiți și mici planete sau planetoizi, sunt corpuri cerești mai mici decât planetele, dar mai mari decât meteoroizii (care pot avea diametrul de până la circa 10 metri), și nu sunt comete. Deosebirea dintre asteroizi și comete se face în prima fază (în momentul în care este descoperit corpul respectiv), după aspectul său vizual: cometele trebuie să aibă o „coamă” perceptibilă (o „atmosferă” densă), în timp ce asteroizii nu au așa ceva.
 
Aceasta mica planeta, se pare ca se indreapta spre Pamant. Si mai exact, specialistii spun ca va lovi Terra pe data de 15 Septembrie anul acesta.

 

Mai multe site-uri de specialitate au dat o știre de breaking news. O cometă sau un asteroid se îndreaptă cu viteză spre Pământ. Zona impactului este America de Nord, iar data calculată de astronomi este în intervalul 15-28 septembrie 2015. Diametrul asteroidului este de peste 3 kilometri.

Astrofizicienii de la NASA studiază de mai mult timp traiectoria acestuia, care nu ar fi presupus un impact cu Pământul, dar acesta ași-aschimbat brusc direcția. Având dimensiuni uriașe, impactul este devastator pentru zona de impact.  Specialiștii americani susțin că nu dețin tehnologia prin care un obiect celestru, de asemenea talie, poate fi distrus.

Corpul a fost studiat mai mult timp dintr-un satelit. Traiectoria a fost deviată, din greșeală, de sonda Philae
Cel mai mare crater format ca urmare a impactului cu un asteroid este în Australia. Craterul are un diametru de peste 400 de kilometri.

Specialiștii susțin că acesta s-a format acum 300 de milioane de ani, în urmă. Rocile din interiorul craterului au fost transformate în sticlă, din cauza temperaturilor uriașe care s-au produs ca urmare a impactului. Specialiștii susțin că acum 65 de milioane de ani, un asteroid uriaș s-a prăbușit pe Pământ. În urma impactului s-a format o perdea enormă de praf, care a contribuit la dispariția multor specii, printre care și dinozaurii. Până să fie descoperit craterul din Australia, pe primul loc în topul celor mai mari cratere din lume era un crater cu un diametru de 300 de kilometri, situat în Africa de Sud.

ATENTIE! A nu se confunda cu meteoritii care au cazut anul trecut pe teritoriul Rusiei. 

Click video cu meteoritii cazuti in Rusia : https://www.youtube.com/watch?v=wAE0AVLzkA0

 

Daca acest lucru se adevereste si chiar va lovi Pamantul in Septembrie, va afecta totodata activitatea vulcanilor care va fi mai intensa dar si cutremure sau tsunami, care vor devasta toata populatia din zona impactului.

Aici aveti si un video cu o simulare a impactului dintre un asteroid si planeta noastra. (acest impact are mai multe efecte negative, pentru ca asteroidul este mult mai mare in acest video, fata de cel care se vorbeste ca ar lovi Pamantul in toamna).



Video simulare: https://www.youtube.com/watch?v=bU1QPtOZQZU

 

ALTE DEZASTRE CARE ANUNTA SFARSITUL LUMII!

SCENARII No.1
 
1. Asteroidul
Obiectele provenind din spatiu lovesc Pamantul mereu, arzand, in general, in atmosfera. Din cand in cand, un obiect de mari dimensiuni patrunde prin atmosfera, ducand la un impact masiv. Cel mai recent impact major a avut loc in 1908 in Tunguska, unde a pus la pamant o suprafata de 5.000 de kilometri de padure siberiana, cu o explozie de 1.000 de ori mai puternica decat bomba de la Hirosima. Obiectul avea doar cativa zeci de metri in diametru insa ar fi putut rade de pe suprafata Pamantului un mare oras.
Un real pericol pentru Pamant il reprezinta orice obiect cu diametrul de peste un kilometru, care ar putea declansa dezastrul climatic si distrugerea recoltelor de pe intreg globul. O roca similara cu cea cu diametrul de 15 kilometri care a distrus dinozaurii in urma cu 65 de milioane de ani ne-ar distruge, probabil, si pe noi.
 
2. Dezastrul climatic
Cel mai rau scenariu posibil in acest caz, imaginat de International Panel on Climate Change, presupune ca temperatura de la suprafata Pamantului ar putea creste cu 4-5 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol (o estimare conservatoare, spun multi oameni de stiinta). Un astfel de scenariu duce la o crestere cu jumatate de metru a nivelului marii, inundarea regiunilor de coasta si a multor orasele mari ale lumii.
O treime din planeta ar deveni desert si peste jumatate s-ar confrunta cu seceta. Salinizarea majoritatii rezervei de ape subterane va inrautati situatia. O astfel de crestere de temperatura ar pune in pericol de disparitie 40-70% din speciile lumii. Sunt posibile, in aceste conditii, noi razboaie pentru resurse.
 
3. Razboiul nuclear
In prezent, in lume sunt peste 23.000 de arme nucleare, din care 8.000 sunt operationale, iar 2.000 pe alerta maxima si gata sa fie lansate. Oamenii de stiinta au dezvoltat in anii ’80 modele care au aratat ca praful si fumul provocate de un razboi nuclear ar conduce la modificari de temperatura si precipitatii nevazute pana acum in istoria umana – o “iarna nucleara”.
Un studiu al ecologistului Mark Harwell in 1986 a prezis ca agricultura globala ar fi stearsa de pe fata Pamantului timp de un an in urma unui astfel de razboi nuclear, conducand la o foamete care ar duce la eradicarea majoritatii oamenilor.
 
4. Molima
De-a lungul istoriei, molimele au ingenucheat civilizatiile. Ciuma a omorat mai mult de jumatate din populatia Europei in Evul Mediu. In 1918, o pandemie de gripa a ucis 50 de milioane de persoane. Din cauza globalizarii, bolile se raspandesc astazi mai rapid decat in acele vremuri – AH1N1 este cel mai bun exemplu.
O epidemie globala a unui virus precum ebola – care a avut o rata a mortalitatii de 90% in timpul episoadelor din Africa – sau a unui virus rezistent la medicamente poate avea un impact devastator – poate pune punct umanitatii.
 
5. Necunoscutul
Sunt mai multe teorii care prevestesc distrugerea omenirii – de la o explozie a supervulcanilor precum cel din Parcul Yellowstone, capabila sa modifice clima, sau o explozie de raze gamma dintr-o stea care ar iradia periculos atmosfera Pamantului.
Alt pericol este suprapopularea, care ar duce la o criza alimentara sau dezvoltarea unor tehnologii periculoase.
Mai devreme sau mai tarziu insa, lumea se va sfarsi. In aproximativ 5-8 miliarde de ani, soarele isi va arde ultimele rezerve de hidrogen si se va expanda intr-o stea rosie gigantica, de cateva sute de ori mai mare decat acum. Pamantul va intra pe panta distrugerii absolute. Probabil ca nici un om nu va fi martor al acelor momente de final ale Planetei Albastre.
 
 
SCENARII No.2
 
Unele dintre scenariile apocaliptice au fost lansate de oameni de stiinta. Iata doar sapte dintre cele mai mari pericole care ne ameninta existenta pe Pamant:
 
1. O explozie brusca de raze gamma, produsa de explozia unei supernove in spatiu. Din fericire pentru noi, aceste explozii au loc la foarte mare distanta de Terra, astfel ca ele sunt inofensive.
Dar daca o supernova ar exploda la “doar” 30 de ani-lumina de Soare, atunci ar distruge o parte a atmosferei de pe planeta noastra, provocand incendii masive si distrugand majoritatea speciilor care traiesc aici. Totul s-ar intampla in cateva luni de zile. Chiar si animalele marine, aflate la mare adnacime in oceane, ar disparea.
 
2. Aparitia unui virus mortal care sa afecteze mintea oamenilor. Unii sustin ca in viitor ar putea fi inventatate mijloace prin care oamenilor sa le fie inoculate substante care sa induca un comportament violent.
Un exemplu este cel din Rwanda, unde, cu ajutorul unor instigatori, s-a reusit antrenarea unor mase largi de oameni in atrocitati nemaivazute, afirma Howard Davidson, fizician si profesor la Universitatea Stanford.
Un alt fel de virus ar putea sa cauzeze mult rau omenirii: cel informatic. Totul ar fi posibil din cauza faptului ca ne bazam tot mai mult pe tehnologie. Un virus informatic care sa atace chiar baze nucleare iraniene a fost vehiculat recent. Multe dintre instalatiile si tehnologia cea mai importanta pentru oameni sunt controlate de calculatoare.
 
3. Inversarea polilor planetei. O data la cateva sute de ani, polii planetei se inverseaza. In etapele intermediare ale acestei inversari, cei doi poli si-ar putea gasi in locuri neobisnuite, provocand mari probleme omenirii.
O mare problema ar fi cea a campului magnetic al Pamantului. Acesta ar putea atrage radiatia solara la un nivel foarte ridicat, a carei actiune s-ar dovedi mortala pentru oameni. Pamantul ar fi lipsit de scutul care ne apara in prezent de particulele atomice din spatiu.
 
4. Experimentele facute de oameni devin de necontrolat. Sunt lucruri pe care ar trebui sa le invatam din trecut. Unele experimente cu arme nucleare au avut efecte neprevazute. Locul vizat de acest scenariu este Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider) de la CERN, Geneva. In cursul experimentelor facute aici ar putea sa apara unele anomalii care pot scapa de sub control.
Explozii catastrofice provenind de la acceleratorul de particule subteran ar putea ameninta omenirea. Descoperirile care se vor face aici (unele au fost deja anuntate!) ar putea fi indreptate, in viitor, impotriva locuitorilor planetei.
 
5. Eruptiile unor super-vulcani distrug planeta. Anul acesta, un vulcan islandez a creat multe probleme. Pe Pamant exista multi altii mai mari decat Eyjafjallajokull. Iar consecintele unor eruptii in lant ar putea fi devastatoare. In lume exista 6 super-vulcani de a caror putere oamenii de stiinta se tem cel mai mult.
Ceva asemanator a avut loc acum 73.000 de ani in sudul Asiei. Atunci, India a fost transformata efectiv in cenusa. Dupa eruptie, a urmat o iarna care a durat 20 de ani. Este putin pobabil ca toti cei sase super-vulcani sa erupa in acelasi timp, dar, odata pornit, un vulcan nu mai poate fi oprit.
 
6. Robotii preiau puterea. Tehnologia avanseaza intr-un ritm atat de rapid, incat ne-am putea trezi intr-o buna zi condusi de roboti. Calculatoarele ar putea prelua controlul bancilor si pietelor de capital.
Tehnologia inventata de oameni ar putea intra intr-o rutina periculoasa pentru ei. Calculatoarele ar putea decide singure ca nu mai e nevoie de controlul celor care le-au inventat. Este posibil ca, in ritmul ametitor de azi, inteligenta artificiala sa o depaseasca pe cea umana.
 
7. Raspandirea unei boli mortale la nivel global. O pandemie de gripa cu virusul H1N1 este destul de probabila. Calea prin care aceasta se raspandeste ar putea fi factorul decisiv, in functie de mutatiile pe care tulpina acestui virus ar putea sa le sufere.
Intre timp se lucreaza la vaccinuri mult mai eficiente impotriva acestui tip de gripa, iar perspectivele sunt optimiste in aceasta privinta.